2008. július 29., kedd

Brokkoli "pörkölt" dzsa-dzsa krumplival


A következő étel elég sokoldalúra sikeredett. A brokkoliból pörköltet készítettem, ami a végére úgy nézett ki mint egy főzelék, majd mikor már azt hittem semmi különös nem történhet vele (már az is elég különös, hogy egy pörkölt főzelékké változik) hazajött Anyukám, aki végül szendvicskrémként ette... A lényeg, hogy mindenkinek ízlett.

A köret pedig az aktuális kedvencem, gyakorlatilag mindig ezt enném ha lehetne. Egyik recept sem szakácskönyvből való: a pörkölt egy "majd lesz belőle valami mire elkészül" recept, a krumplit pedig a Nagymamám receptje alapján készítettem, aki még mindig azt hiszi, egyszer még belehalok a vegánságba...

Hozzávalók a pörkölthöz:

- egy csomag fagyasztott brokkoli

- néhány fej vöröshagyma

- néhány gerezd fokhagyma

- só, vegamix

- 2 dl szójatejszín

- néhány evőkanál liszt

- kevés pirospaprika

A vöröshagymát apró kockákra vágjuk és kevés olajon üvegesre pároljuk. Ezután hozzáadjuk a pirospaprikát, egy kis vizet, majd beletesszük a brokkolit és felöntjük valamennyi vízzel. Vigyázat, ha sok a víz, soha nem lesz sűrű a szaft, mert nem fog elfőni. Belekerülnek a fűszerek, majd lefedve addig főzzük, amíg a brokkoli meg nem puhul. A végére teljesen szét fog esni, de nem baj, az íze megmarad. A legvégén tesszük bele a szójatejszínt, amibe néhány evőkanál lisztet kevertünk. Hagyjuk egyet rottyanni és már kész is van.

Hozzávalók a dzsa-dzsa krumplihoz:

- néhány fej vöröshagyma

- 1 kg krumpli

- só, vegamix

A krumplit meghámozzuk és vékony szeletekre vágjuk. Az apró kockára vágott hagymát üvegesre pároljuk, vigyázva hogy ne barnuljon meg. Ha a hagyma jó, hozzáadjuk a krumplit és a fűszereket és lefedve, néha megkeverve puhára pároljuk. Ezt a köretet érdemes teflon edényben készíteni, mert minden egyébben annyira leragad, hogy utána órákig súrolhatjuk az edényt.

Jó étvágyat!

3 megjegyzés:

Frazon Zsófi írta...

én csak egy dsza-dzsa-t ismerek: a vicces kis fura, nagyfülü lényet a Csillagok Háborúja új sorozatból... :D
de tényleg: ez mitől dzsa-dzsa?

Anett írta...

Zsófi!

Ez a krumpli attól dzsa-dzsa, hogy ugyan szeletelve teszed fel a tűzhelyre, de mivel néha meg kell keverni, tuti hogy össze fog törni valamennyire mire elkészül.

Anett írta...

Zsófi!

Egyébként eszembe jutott akire te gondoltál, az ő nevét azonban Jar-jar-nak hívják/írják... :)