2008. július 24., csütörtök

Tarkabab leves


Nyár van, szezonja a tarkababnak. Szerencsés vagyok, mert a nagyszüleim falun élnek és a kertben minden évben terem többek között ez a babfajta is. Én személy szerint imádom, elsősorban levesnek elkészítve, mert megfőve annyira krémes lesz belülről minden babszem, hogy az valami fantasztikus... és persze nem elhanyagolható szempont, hogy szerintem ez a világ legegyszerűbb levese, majd meglátjátok miért!

Hozzávalók:

- 250 g tarkabab (ha friss, akkor semmi dolgunk nincs vele, ha viszont szárazon várásoljuk, akkor egy teljes éjszakára be kell áztatni mielőtt elkészítjük)

- 4 szál sárgarépa

- 2 szál fehérrépa

- 1 fej vöröshagyma

- néhány gerezd fokhagyma

- 2 db zöldségleves kocka

- só, vegamix

- a rántáshoz: olaj, liszt és pirospaprika

Az egyszerűsége abban rejlik, hogy nem kell mást tenni, mint a babot, az összevágott fehér- és sárgarépát, az egész vöröshagymát és a fokhagymát beletesszük egy lábasba, felöntjük vízzel, majd feltesszük fedő alatt főni. Amint a víz átmelegedett, beletesszük a leveskockát, a sót és a vegamixet és mindaddig békén hagyjuk, amíg minden zöldség meg nem puhul. Menet közben, mielőtt szétfőne, kiszedjüka a hagymaféléket, a végén pedig rántást készítünk: kis olajon megpirítjuk a pirospaprikát és a lisztet, majd folyamatos kevergetés közben a leveshez öntjük. Hagyjuk hogy még egyet rottyanjon és már kész is van. Tálaláskor szójatejszínnel ízesíthetjük!

Jó étvágyat!

Nincsenek megjegyzések: