2008. július 15., kedd

Almás rétes, mákos rétes


A legegyszerűbb és leggyorsabb vegán édesség amit eddig csináltam, ez a rétes. A réteslapokat készen veszem, annyira azért nem vagyok türelmes és profi szakács, hogy magam nyújtsam őket, így csak a tölteléket kell elkészíteni. Almásat és mákosat készítettem, de gyakorlatilag bármivel meg lehet tölteni.

Hozzávalók:

- 12 réteslap

- 4 db alma

- nádcukor (mennyiségét úgy kell kiszámítani, hogy ha lereszeljük az almát, akkor megmérjük és 1 kg almához 20 dkg cukor kell)

- fahéj (ízlés szerint)

- 15 dkg mák

- 10 dkg nácukor (por alakú)

- margarin

A máktöltelék elkészítése a legkönnyebb: ledaráljuk a mákot, hozzákeverjük a porcukrot, majd néhány evőkanál vizet, hogy nedves legyen a mák. Az almatöltelékhez összekeverjük a lereszelt almát, a cukrot és a fahéjat, majd addig pároljuk a keveréket mérsékelt lángon, amíg az alma leve el nem párolog. Ha a töltelék kihűlt, akkor készíthetjük a rétest. A rétes összeállításánál fontos, hogy nagyon gyorsan dolgozzunk!

A rétest a következőképpen állítjuk össze:

1. egy nedves (nem vizes !) konyharuhára ráteszünk egy réteslapot és alaposan megkenjük olvasztott vajjal

2. a megkent lapra, réterítünk egy másikat és az egészet megfordítjuk úgy, hogy az új lap legyen alul

3. ezt még egyszer végrehajtuk, így összesen 3 lapunk lesz összeragasztva (a harmadik tetejét már nem vajazzuk)

4. valamelyik töltelék felét a réteslapra tesszük kb. az alsó harmadához, középre és kis téglalap alakot formázunk belőle

5. a lapokat először balról hajtuk rá a töltelékre, majd jobbról, végül pedig a magunk felőli részt is ráhajtjuk, így a töltelék teljesen be lesz fedve és "felette" (vagyis nem köztünk és a töltelék között) van már csak tészta

6. a töltelékes részt addig hajtogatjuk a maradék tészta irányába, hogy egy kis batyut kapjunk (hagyományos rudat is készíthetünk, de nálunk a család ezt a formát jobban szereti, mert a tészta nem szárad ki annyira és a töltelék nem folyik ki)

7. a kész batyu tetejét megkenjük olvasztott vajjal

8. kb. 175 fokon sütjük, amíg szép barna nem lesz

9. négybe vágva tálaljuk

Jó étvágyat!

u. i.: Néhány nappal később meggyeset is csináltam: a meggyet kimagozzuk és gyengéden kinyomkodjuk, majd a betöltéskor alá egy kis búzadarát, felé pedig nád porcukrot hintünk!

1 megjegyzés:

Vera írta...

OFF: üveggolyót gurítottam neked, ha nem bánod, és más még nem tette meg: http://veravegakonyhaja.blogspot.com/2008/07/labdztam-veggolykat-gurtott-nekem-adle.html ON