2008. július 15., kedd

Zöldségleves


Azt hiszem, egy kicsit elhanyagoltam az elmúlt héten a blogot, de sűrűn telik a nyár: kondizni járok, nyelvvizsgára készülök és szervezem az eljegyzési ebédet, valamint az esküvőt. De azért főzök is ám és fényképezek szorgosan, hogy ha van egy kis időm, akkor megoszthassam veletek a kreálmányokat!

Ez a leves egy hagyományos zöldségleves, amolyan mindent bele. Amióta vega vagyok, sokkal több zöldséget teszek a levesbe és általában nem főzök hozzá tésztát, mert a tojás nélküli tésztát külön kell megfőzni és csak evéskor lehet hozzátenni a leveshez, mert különben mire kihül a leves, szétmálik a tészta. Hát, az nem valami gusztusos.

Hozzávalók:

- 250 g zöldborsó

- 250 g apró karfiolrózsák

- 2-3 szál répa (attól függ, hogy mekkorák)

- 2 szál fehérrépa

- 2 egész karalábé

- 1 fej vöröshagyma (egészben, ezt a főzés végén kivesszük)

- néhány szem fokhagyma (ezt is kiszedjük a főzés végén)

- só, vegamix

A zöldségeket összeaprítjuk, majd a répát és a fehérrépát egy kis olajon megpirítjuk. Ezt követően beletesszük a többi zöldséget, felöntjük vízzel, majd beletesszük a fűszereket és addig főzzük, amíg a zöldségek meg nem puhulnak. A hagymákat ne felejtsük el kivenni!

Egy apró trükk: mivel a fokhagymát ki szeretnénk venni, jó ha nem esik szét. Ezt úgy lehet megoldani, hogy egy fémből készült, kerek, eredetileg tea készítésére használható kis tartóba tesszük, ami azért is praktikus, mert általában van rajta egy lánc a végén pedig egy kis akasztó, így belelógatva a levesbe felakaszthatjuk a fazék szélére és nem esik bele a levesbe.

Jó étvágyat!

Nincsenek megjegyzések: