2008. július 7., hétfő

Almás pite


Hát igen... egy újabb édesség! Mivel imádom a sütiket, íme egy következő recept. Ez ugyan megint nem túl diétás és nem is reform, de a teljes kiőrlésű lisztből készült sütemények nekem még egyszer sem sikerültek jóra. Mindig tömör és száraz, soha nem puha és légies.

Ezt a sütit egy régi szakácskönyvben találtam és első alkalommal sütöttem. Miután kész lett, persze jöttek a rokonok mindenféle jótanáccsal, hogy hogyan lehetne minél kevesebb idő alatt elkészíteni. Majd legközelebb kipróbálom őket! A sütinek egyébként hallatlan sikere volt, szinte az utolsó kockáig elfogyott az összes néhány óra alatt!

Hozzávalók:

- fél kg liszt

- 250 g növényi margarin

- néhány evőkanál rizstej

- egy kg reszelt alma (reszelés után kell mérni, mert nekem kb. 1,5 kg almából lett egy kiló "reszelék")

- 20 dkg nádcukor

- fahéj

A lisztet, margarint és a rizstejet összegyúrjuk, nyújtható masszát kell kapnunk. Az almát miután lereszeltük, beletesszük a cukrot, a fahéjat és addig pároljuk, amíg elfő a leve, így nem fogja eláztatni a tésztát. (itt máris van egy egyszerűsítő rokoni jótanács: a tölteléket úgy is elkészíthetjük, hogy az almát egy kicsit előbb lereszeljük, majd ha már kész a tészta, kinyomkodjuk az alma levét, hozzáadjuk a cukrot és a fahéjat - ebben az esetben nem kell párolni, így rengeteg időt megspórolunk vele, arra azonban figyeljünk, hogy ha ezt a módszert választjuk, akkor az alsó tésztára a töltelék alá szórjunk egy kevés búzadarát, nehogy elázzon a tészta az almában maradt nedvességtől)

A tésztát két részre osztjuk és mindkettőt kinyújtjuk. Egy kikent, kilisztezett tepsibe úgy tesszük bele az alsó tésztalapot, hogy legyen pereme, ne jöjjön ki a töltelék, majd belesimítjuk az almát, végül pedig ráborítjuk a másik tésztalapot és az oldalát egy kicsit hozzányomkodjuk az alsó lap által képzett peremhez. Villával meszurkáljuk és megkenhetjük egy kis rizstejjel a tetejét, de ez nem feltétlenül szükséges. Kb. 175 fokon sütjük.

Jó étvágyat!

4 megjegyzés:

siccike írta...

Reform almáspitére javaslom kipróbálni ezt a receptet:
http://vegagyerek.blogspot.com/2008/02/reform-alms-lepny-vegn.html
Katáéknál is bejött:-)
http://hobbifozocske.blogspot.com/2008/02/alms-pite.html

Kata írta...

Igen, én is ezt akartam éppen reklámozni. Anett, fehér vagy teljes őrlésű lisztet szoktál használni?

Anett írta...

Katanyaka!

Ez igen változó. A kedvencem a zabliszt, de általában keverve.
A nyár egy kicsit problémás, mert Pesten a lakásomban pl. nem tartok fehér lisztet, csak tönkölyből, de ilyenkor a szüleimnél vagyok (ilyenek a diákévek...) és már így is egy vagyont költöttem, hogy itthon is legyen egy kis saját éléskamrám, azokból a cuccokból amiket szoktam hazsnálni. Ezért nincs ebben a sütiben teljesőrlésű liszt, mert még nem szereztem be.

Renata Kalman írta...

Almatöltelék alá én néha zabpelyhet szoktam tenni.