2008. december 3., szerda

Jótanács kellene...

Amikor legutóbb kikértem a kedves bloggerinák véleményét, annyi hasznos hozzászólást kaptam, hogy gondoltam a következő problémámra is hamarabb lesz megoldás, mintha egyedül állnék neki.

Amint azt említettem, vettünk egy kenyérsütőgépet. A kenyér sütésével nincs is semmi baj, viszont most bejglit szeretnék készíteni. Van rajta olyan program ami nem süt, csak dagaszt és keleszt, de nem igazán van használható magyarázat, hogy pontosan milyen tésztát lehet benne készíteni. Ebben kérném a kedves kenyérsütőgép-tulajdonosok segítségét!

Ha van esetleg olyan bejgli receptetek, amit el lehet készíteni gépben és esetleg már ki is próbáltátok, hogy géppel hogyan működik ez a dolog, akkor légyszi írjátok meg!

2 megjegyzés:

Dulmina írta...

A Dagasztás programra tetszőleges kelt tészta hozzávalóit be lehet rakni a szokásos sorrendben (folyadékok alul, porok felül, só és élesztő ne érintkezzen), a gép összedolgozza helyetted, és meg is keleszti. Az élesztőt nem kell felfuttatni, csak rászórod a port vagy rámorzsolod a frisset. A végén kiveszed a megkelt tésztát, és ugyanúgy dolgozhatsz vele tovább, mintha hagyományosan, kézzel gyúrtad és langyos helyen megkelesztetted volna. Az összmennyiség feleljen meg a gép méretének, és összedolgozás közben nem árt ránézni, hogy szükség esetén korrigálhasd az állagot (liszt, illetve víz hozzáadásával).
Én nem csak bejgli, hanem kifli, zsemle, pizza, stb. tésztát is szoktam a géppel csináltatni, ha épp nem akarózik kézileg.

Névtelen írta...

Emargit oldalán a karácsonyi receptek között van Kenyérke beiglije, amit kenyérsütőgépre alkotott. A csak kelesztés, dagasztás programot kalács sütésre szoktam még használni a már fent említett kifli, pizza, stb. dagasztásán kívül. Bedagasztatom a tésztát, megformázom (közben nem kapcsolom ki a gépet) visszateszem és addig hagyom kelni, míg az üst2/3-át , 3/4-ét eléri a tészta. Akkor átkapcsolok a csak sütés programra.