2008. október 26., vasárnap

Padlizsános paradicsomos spagetti


És íme, az ígért recept. Ezt az ételt már nagyon régóta készítem, gyakorlatilag az első vegetáriánus szakácskönyvemből való. Az elkészítése nem valami gyors, ezt látni fogjátok, de az eredmény szerintem kárpótol a maceráért. Jöjjön hát a recept!

Hozzávalók:

- 2 átlagos méretű padlizsán

- 250 g spagetti tészta

- 1 doboz hámozott paradicsom konzerv

- bazsalikom, só, fokhagyma

- szójatejszín

- növényi sajt

Első lépésként a padlizsánt karikákra vágjuk és minden szeletet egyesével besózunk, hogy a padlizsán ne legyen keserű. A karikákat 10-15 percig állni hagyjuk, majd megmossuk és megszárítjuk őket. A padlizsánt néhány csepp olívaolajon egy serpenyőben megsütjük (mindkét oldalát).

Ezalatt feltehetjük sós, olajos vízben főni a tésztát és hozzákezdhetünk a szószhoz is. A szósz a következőképpen készül: a paradicsomkonzervet feltesszük egy kis lábasban a tűzhelyre. Amíg melegszik, beleteszünk ízlés szerint fokhagymát, bazsalikomot, sót és egy kis cukrot, hogy elvegyük a paradicsom savanykás ízét. Amikor a szósz összerottyant, beleöntjük a turmixgépbe és 2 dl szójatejszínnel összeturmixoljuk. A szószt hozzáöntjüka megfőtt, lecsöpögtett tésztához, majd elkezdjük összeállítani az ételt.

Egy kivajazott jénaiba teszünk egy kis tésztát, majd egy réteg padlizsán, megint tészta, megint padlizsán.... ezt addig folytatjuk, míg mindkét hozzávaló el nem fogy. A tetejére tészta kerüljön. Reszelhetünk rá sajtot is, bár ahogyan azt már korábban említettem, a Sheese nevű sajt nem olvad el, ezért nem lesz olyan finom. A végén 180 fokos sütőbe toljuk és addig sütjük, amíg megpirul a teteje.

Jó étvágyat!

1 megjegyzés:

Szabó Gábor írta...

Hello,

elég tömény ez a recepted. :D Sokkal gyorsabban elkészül, ha raguként készíted el és a végén dúsítod a tejszínnel, majd szórod meg sajttal... persze ez csak egy tipp.