2008. június 28., szombat

Csokoládés krémmel töltött piskóta


Tegnap valami édesre vágytam, úgyhogy elővettem a már korábban említett süteményes könyvet (Sütemények - hagyományosan egészségeset) és addig nézegettem, amíg nem találtam benne valami ihletadót. Végül kiválasztottam egy piskóta receptet és egy krém receptjét amit egy kicsit átalakítottam. A végeredmény finom lett, de szerintem egy kicsit tömör és száraz. A krém viszont nagyon jó!

Hozzávalók a piskótához:

- 40 dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt

- 10 dkg fehér tönkölyliszt

- 10 dkg nádcukor

- 1 csomag sütőpor (az eredeti recept 1 evőkanál szódabikarbónát ír, de nekem az most sajnos nem volt itthon)

- 4-5 dl víz

- 8-10 dkg olaj

A hozzávalókat kézi robotgéppel alaposan elkeverjük, az a cél, hogy könnyű tésztát kapjunk. A masszát margarinnal kikent, kilisztezett tepsibe öntjük és előmelegített sütőben kb. 175 fokon 40-45 percig sütjük. Ha kihűlt, egy cérna segítségével két lapra vágjuk és belülről megtöltjük a krémmel, majd kívülről is bevonjuk vele. Én a végén szórtam a tetejére egy kis kókuszreszeléket, ami az ízén is érezhető és jól mutat a sötét krémen.

Hozzávalók a krémhez:

- 0,5 l szójatej

- 6 dkg kukoricakeményítő

- 15 dkg nádcukor

- vanília aroma

- néhány evőkanál cukrozatlan kakaópor (ez helyettesíthető karobporral is, bár én jobban szeretem a csokoládé ízét)

A krém hozzávalóit egy kisebb lábasban csomómentesen elkeverjük, majd sűrű krémet főzünk belőle. Ha kihűlt, akkor belekeverünk 2 dl felvert szójatejszínt, így a krém lágyabb lesz. Vigyázzunk, ha a krém túl lágy, akkor ki fog folyni a két lap közül! Azt hiszem ha több szójatejszínt teszünk bele és gyümölcsökre halmozzuk, finom poharas krémet lehet készíteni belőle!

Jó étvágyat!

2 megjegyzés:

Nóri írta...

Hol vetted a könyvet,neten rendelted vagy már van könyvesboltokban is?
Köszi, Nóri

Anett írta...

Az alapítványhoz mentem el és náluk vettem meg. Budapesten vannak a rakparton, a pontos címet megtalálod a www.napfenyes.hu internetes oldalon. Ha minden igaz, hamarosan kapható lesz bioboltokban és könyvesboltokban is.