Tegnap valami édesre vágytam, úgyhogy elővettem a már korábban említett süteményes könyvet (Sütemények - hagyományosan egészségeset) és addig nézegettem, amíg nem találtam benne valami ihletadót. Végül kiválasztottam egy piskóta receptet és egy krém receptjét amit egy kicsit átalakítottam. A végeredmény finom lett, de szerintem egy kicsit tömör és száraz. A krém viszont nagyon jó!
Hozzávalók a piskótához:
- 40 dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt
- 10 dkg fehér tönkölyliszt
- 10 dkg nádcukor
- 1 csomag sütőpor (az eredeti recept 1 evőkanál szódabikarbónát ír, de nekem az most sajnos nem volt itthon)
- 4-5 dl víz
- 8-10 dkg olaj
A hozzávalókat kézi robotgéppel alaposan elkeverjük, az a cél, hogy könnyű tésztát kapjunk. A masszát margarinnal kikent, kilisztezett tepsibe öntjük és előmelegített sütőben kb. 175 fokon 40-45 percig sütjük. Ha kihűlt, egy cérna segítségével két lapra vágjuk és belülről megtöltjük a krémmel, majd kívülről is bevonjuk vele. Én a végén szórtam a tetejére egy kis kókuszreszeléket, ami az ízén is érezhető és jól mutat a sötét krémen.
Hozzávalók a krémhez:
- 0,5 l szójatej
- 6 dkg kukoricakeményítő
- 15 dkg nádcukor
- vanília aroma
- néhány evőkanál cukrozatlan kakaópor (ez helyettesíthető karobporral is, bár én jobban szeretem a csokoládé ízét)
A krém hozzávalóit egy kisebb lábasban csomómentesen elkeverjük, majd sűrű krémet főzünk belőle. Ha kihűlt, akkor belekeverünk 2 dl felvert szójatejszínt, így a krém lágyabb lesz. Vigyázzunk, ha a krém túl lágy, akkor ki fog folyni a két lap közül! Azt hiszem ha több szójatejszínt teszünk bele és gyümölcsökre halmozzuk, finom poharas krémet lehet készíteni belőle!
Jó étvágyat!
2 megjegyzés:
Hol vetted a könyvet,neten rendelted vagy már van könyvesboltokban is?
Köszi, Nóri
Az alapítványhoz mentem el és náluk vettem meg. Budapesten vannak a rakparton, a pontos címet megtalálod a www.napfenyes.hu internetes oldalon. Ha minden igaz, hamarosan kapható lesz bioboltokban és könyvesboltokban is.
Megjegyzés küldése