2009. április 18., szombat

Friss tészta (ovo)


A tésztagépet még karácsonyra kaptam, azóta nem volt lehetőségem tesztelni. Most viszont, semmi sem állhatott az utamba, elkészítettem életem első tésztáját. A tészta tojást tartalmaz, ezért ovo vegetáriánusoknak való.

Hozzávalók:

- 500 g liszt

- 5 tojás

Az az alapja a tésztakészítésnek, hogy 100 g liszthez kell 1 tojást tenni. A művelet nem túl bonyolult, a tojást a liszttel összevegyítjük, majd addig gyúrjuk, amíg egy ruganyos tésztát kapunk, ami nem ragad a kezünkhöz. Gasztro blogokon azt olvastam, ha többször átengedjük a gépen gyúrás közben a tésztát, akkor sok gyúrástól kíméljük meg magunkat. Én is így tettem.

Ha a tészta kész, először 1-es fokozaton engedünk át egy kisebb darabot, majd 2-esen és így tovább, így egyre vékonyabb tésztalapokat kapunk. Az én gépem 9 fokozatos, most 7-es vastagságú tésztát készítettem. Ha a tészta kész, átengedhetjük a vágófejen is, így a képen látható metélttésztát kapjuk eredményül.

A kész tésztát azonnal főzhetjük, vagy kiterítjük és megszárítjuk, így sokáig eláll.

A tésztakészítés igazán jó móka, mindenkinek szívből ajánlom!

2 megjegyzés:

Renata Kalman írta...

Nekem is van tésztakészítőm, férjem anyukájáé volt, úgy maradt rám.

Anett írta...

Renata!

Az enyémmel sajnos bajok vannak. Ahhoz képest, hogy vadonat új már a második adag tésztánál amiből lasagne lett tönkrement. Valami nem stimmel benne, nem lehet tekerni. Nem is értem, hogy két adag tészta között mi a csuda történhetett vele, ráadásul nem találok olyan szerelőt aki elvállalna egy mechanikus gépet. :(((

Szóval most épp nem működik, remélem meg tudjuk csináltatni...