2008. június 30., hétfő

Zöldbab főzelék zöldséges fasírttal


A vasárnapi ebéd az én feladatom lett az elmúlt hétvégén, úgyhogy végre igazi vegán ebédet evett az egész család, nem csak én. Az alapanyagok adottak voltak: a cukkinit néhány napja vettem a piacon, a zöldbab pedig a nagyszüleim kertjében termett, úgyhogy igazán friss. Úgy döntöttem, zöldbab főzeléket készítek és zöldséges fasírtot. A fasírt receptjét a Napfényes receptek sorozat egyik füzetéből vettem (ha lesz időm, feltétlenül írok ezekről a nagyszerű füzetekről) és egy kicsit átalakítottam.

Hozzávalók a főzelékhez:

- kb. fél kg friss zöldbab

- egy kis olaj, liszt és pirospaprika a rántáshoz

- némi víz

- vegamix, só és fokhagyma

A babot először felöntjük vízzel (azért ne lepje el teljesen, mert akkor nagyon sok leve lesz a főzeléknek) beletesszük a fűszereket és fedő alatt egészen puhára pároljuk. Ha a bab már jó, elkészítjük a rántást: egy kis olajon megpirítjuk a lisztet és a pirospaprikát. (tudom, ez nem valami egészéséges, de legalább vegán) A rántást óvatosan, folyamatos kevergetés mellett hozzáadjuk a zöldbabhoz, majd a tűzön hagyjuk amíg rottyan egyet és már kész is vagyunk.

Hozzávalók a zöldséges fasírthoz:

- egy nagy cukkini

- egy csomag répa

- egy nagy karalábé

- vegamix, só és fokhagyma

- liszt, kukoricakeményítő

- 2 dl apró szemű zabpehely

- 3 dl víz

- zsemlemorzsa

A zöldségeket meghámozzuk, lereszeljük és fedő alatt, kicsi vízzel és a fűszerekkel félpuhára pároljuk. A zabpelyhet először szárazon megpirítjuk egy kicsit, majd felöntjük 3 dl vízzel és hagyjuk hogy beszívja. Ha mindkét edény tartalma kihűlt, a zöldségekről leöntjük a levet, összekeverjük őket és addig adunk hozzá felváltva lisztet és kukoricakeményítőt, amíg formázható masszát kapunk. A masszából kis gombócokat készítünk, beleforgatjuk zsemlemorzsába és forró olajban kisütjük. Nagyon finom!

Jó étvágyat!

4 megjegyzés:

Kata írta...

Éljen, éljen, újabb kollegina! :o) Sok sikert a vegán főzőcskéhez!! :o)

nana írta...

üdv körünkben!! :)

Adéle írta...

Gratulálok a blogodhoz!
És csak ilyen ügyesen továbbra is!

:-))))

Adéle

Anett írta...

Köszönöm a kedves szavakat, örülök, hogy van aki olvas!!!